Jaja od zielononóżek

Niemal codziennie każdy z nas spożywa jajka. Warto zwracać uwagę na to od jakich kur pochodzą. Czy jaja ściółkowe różnią się od tych z wolnego wybiegu? Podpowiadamy, jak w prosty sposób rozróżnić rodzaje jaj oraz które smakują najlepiej.

To, czym żywione są kury, czy korzystają z wybiegu czy są przez całe życie przetrzymywane w wielkich halach, pozbawionych światła dziennego, ma wpływ na smak i wartości odżywcze jaj, które spożywamy.

Dzięki kampaniom informacyjnym prowadzonym przez organizacje chroniące prawa zwierząt, coraz więcej konsumentów stara się wybrać jaja, które pochodzą od kur hodowanych we właściwych warunkach.

Rosnąca świadomości losu zwierząt oraz jego wpływu na jakość spożywanych przez nas jaj wymogły na producentach wprowadzenie na rynek nowych ich rodzajów, jak również stosowanie specjalnych oznaczeń.
Zarówno jaja ściółkowe oraz jaja z wolnego wybiegu mają swoje specjalne oznaczenia. Podobnie jak każdy inny rodzaj jaja. Symbol ten składa się z szeregu cyfr i liter. Pierwsza z nich odnosi się to warunków, w jakich hodowane są ptaki.

Symbolem O oznaczone są jaja produkcji ekologicznej, 1 to jaja z chowu na wolnym wybiegu, 2-kę zobaczymy na jajach z chowu ściółkowego, a 3-kę na jajach z chowu klatkowego.

Sklepie Makaronowym na Tyskich Halach Targowych, przy al. Piłsudskiego 8 w Tychach można kupić wyjątkowe jaja z wolnego wybieru od kur tzw. „zielononóżek” oraz jaja z hodowli ekologicznej. Uważa się, że jest to stara rasa, bardziej podobna do dzikiego przodka kury domowej kury bankiwa, niż większości współczesnych odmian kur. Jaja od kur zielononóżek mają w przybliżeniu o 30% mniejszą zawartość cholesterolu niż jaja innych ras kur, zawierają mniej złego cholesterolu LDL o ok. 14% oraz ok. 10-12% więcej dobrego cholesterolu HDL. W porównaniu z jajkami innych kur niosek zawierają mniej alergenów ze względu na niższą zwartość białka o ok. 11% a większą żółtka o ok. 6% a procentowy stosunek wagi żółtka do wagi białka w jajka kury zielononóżki wynosi ok. 50%.

Sklep Makaronowy którego powierzchnia sprzedażowa powiększyła się w ostatnim czasie o 100% oferuje ponadto miody z ekologicznych pasiek położonych w południowych rejonach województwa lubelskiego oraz bardzo bogaty wybór makaronów. Artykuł reklamowy


Tychy, al. Piłsudskiego 8 (stoisko 18/19)
Tyskie Hale Targowe
facebook/SklepMakaronowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *