Przepiśnik kulinarny

KURCZAK GYROS
• 2 pojedyncze filety z kurczaka
• 1 i 1/2 łyżki przyprawy gyros
• 150 g suszonej (dojrzewającej) szynki
• 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
• 1/2 puszki ciecierzycy
• 1 kulka mozzarelli
• masło, oliwa, zielenina (np. bazylia, kolendra, natka pietruszki)
• do podania: np. makaron zwykły lub pełnoziarnisty lub bezglutenowy

*Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części – grubszą – pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości. Delikatnie rozbić tłuczkiem na ok. 1,5 cm filety.
*Obtoczyć w przyprawie gyros a następnie w 1 łyżce oliwy. Zawinąć w plasterki szynki.
*Rozgrzać dużą patelnię, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 3 minuty z każdej strony.
*Dodać pomidory z puszki pomiędzy filety i zagotować. Potrząsnąć patelnią w celu równomiernego rozprowadzenia sosu. Posypać odcedzoną ciecierzycą i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia.
*Kulkę mozzarelli odcisnąć w dłoni, rozdrobnić w dłoniach i ułożyć na filetach, gotować przez 1 minutę.
*Posypać zieleniną i podawać np. z makaronem.
Smacznego

Żródło : kwestiasmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *