Krem pieczarkowy z grzankami- przepiśnik kulinarny.

Krem z pieczarek i warzyw, jak wszystkie kremy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Za to w smaku jest wyborny. Ugotować i zmiksować ot cała filozofia. Przepis dla 3-4 osób. Czas przygotowania około 40minut.

Przepis:

– 400-500g pieczarek
– 1 seler, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 por
– kostka rosołowa
– 3 Łyżki mąki pszennej
– szklanka śmietany 18%
– 2 żółtka
– płatki migdałów
– sól, pieprz
– sok z cytryny
– 2/3 bagietki czosnkowe

Przygotowanie:

– Cebule siekamy w kosteczkę i szklimy chwilę na maśle. następnie dodajemy uprzednio oczyszczone i pokrojone pieczarki. Zalewamy wszystko wodą i dusimy około 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

– Marchew, seler, pietruszkę i por kroimy w drobną kosteczkę( seler po pokrojeniu skrapiamy sokiem z cytryny). Do garnka wlewamy 1-2 litry wody, wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki, cebule i gotujemy jeszcze kilka minut, tak żeby marchewka była miękka. Odlewamy nadmiar wody, zagęszczamy żółtkami, mąką i śmietaną.

– Płatki migdałów podsmażamy na małym ogniu lekko na patelni tak aby zyskały brązowy kolor (uważajcie żeby ich nie spalić bo o to nie trudno).

– Wywar miksujemy bardzo dokładnie blenderem, przelewamy do misek, na wierzch wysypujemy podsmażone migdały i trochę posiekanej natki z pietruszki lub innego zielstwa.

Krem genialnie smakuje z bagietką czosnkową.

SMACZNEGO!

Źródło:pioropolis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *