Zupa meksykańska- przepiśnik kulinarny

Meksykańska zupa to wyjątkowo pikantne danie – ważną rolę pełni tu papryczka chili i ostre przyprawy (np. papryka w proszku, w której obtacza się mięso). Ostry posmak, intensywny zapach pomidorów i smacznie doprawiona wołowina to jedne z cech charakterystycznych zup meksykańskich, które często są podawane z nachos lub tortillą.

Meksykańską zupę możemy przygotować z mielonym mięsem wołowo-wieprzowym. Podaje się ją posypaną żółtym serem (najlepiej startym cheddarem) z gorącymi grzankami natartymi oliwą i czosnkiem. Do zupy meksykańskiej z mięsem mielonym będziemy potrzebować:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • połowę papryki zielonej, czerwonej i żółtej,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 puszkę kukurydzy,
  • 1 puszkę czerwonej fasoli,
  • 2 małe cebule,
  • czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 papryczkę chili,
  • przyprawy: kminek, słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek,
  • kostkę bulionową wieprzową (lub warzywa do przygotowania własnego bulionu).

Ziemniaki i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kroimy papryki w kostkę. Kiedy ziemniaki się już zarumienią, a cebula będzie szklista, dolewamy do nich wodę i zaczynamy dusić przez 10 minut. Do całości dodajemy pozostałe składniki, a mięso mielone smażymy na patelni. Jeżeli lubimy bardzo ostry smak, mięso możemy doprawić pieprzem. Podsmażone mięso wrzucamy do gotującego się bulionu i trzymamy na ogniu co najmniej 15 minut.
Zupa meksykańska jest gotowa!

Źródło:artelis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *