Zupa z dyni – nie tylko na Halloween

W dawnych czasach wydrążone dynie były stawiane przed domostwami, a ich zadaniem było odganianie złych duchów. Obecnie to element dekoracji i świetna zabawa na Halloween, a także podstawowy składnik pysznych kremowych zup z dyni, które polecamy przygotowywać nie tylko na Halloween.

Tradycyjna zupa z dyni

Tradycyjna zupa z dyni z cebulą jest niezwykle prosta w przyrządzeniu. Gotowana na mleku, z dodatkiem pieprzu i soli, a także cukrem, jest kremowa, aksamitna i delikatnie słodka w smaku. Do jej przyrządzenia potrzebujesz:

  • 1 małą dynię,
  • 2 duże cebule,
  • ¾ szklanki śmietany do zupy i 2 czubate łyżki mąki tortowej do zagęszczenia,
  • 1 litr mleka,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Dynię należy obrać, pozbyć się pestek, pokroić ją na kawałki i gotować we wrzącej wodzie ok. kwadransa lub do zmięknięcia. Ugotowaną dynię należy zmiksować na jednolity mus. W międzyczasie trzeba zagotować mleko, dolać je do dyniowego musu, a następnie całość zagęścić i przyprawić do smaku. Taką dyniową zupę można udekorować kleksem śmietany i podać z grzankami.

Innowacyjne zupy dyniowe

Można powiedzieć, że kto nie ryzykuje, ten nie smakuje. W sztuce kulinarnej ważne jest eksperymentowanie ze smakami, próbowanie kompozycji, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują. W przypadku zup z dyni warto spróbować połączyć dynię z serami (twarogowymi lub pleśniowymi), korzennymi przyprawami (imbirem i cynamonem), mlekiem kokosowym, alkoholem (kieliszkiem białego wina, wódki lub rumu), zmiksowanymi warzywami.

Zupa z dyni na ostro

Wyjątkowo ostrym smakiem cechuje się kuchnia meksykańska, w której króluje m.in. sos tabasco czy papryczka chili. Ostre przyprawy mogą znacznie wyostrzyć smak zupy z dyni – my polecamy na dobry początek dodanie do zupy słodkiej papryki w proszku i ostrej papryki w proszku. Ostrą zupę możemy wzbogacić również startym imbirem lub imbirowym napojem, natomiast jeżeli zdarzy nam się przesadzić z przyprawami, polecamy złagodzenie smaku zupy dodatkową porcją mleka kokosowego, skondensowanego lub kilkoma łyżkami miodu.

Źródło:artelis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *