Złote mleko – właściwości i przepis

Złote mleczko jest jedną z mikstur, które są coraz to bardziej doceniane na świecie, a także w Polsce. Możemy wypić je wieczorem przed snem, aby się zrelaksować  ale także z rana, zamiar rannej kawy. Warto jednak wiedzieć, że wbrew pozorom złote mleczko, wcale mlekiem nie jest. Najważniejszą cechą złotego mleczka jest połączenie rozgrzewającej, złotej kurkumy z mlekiem bądź też olejem kokosowym.

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma ma około dwustu właściwości leczniczych, co sprawia, że posiada bardzo wiele korzystnych właściwości. Od wieków stosowana jest w medycynie chińskiej, w leczeniu wielu dolegliwości takich jak: układ pokarmowy, oddechowy, nadwyrężone mięśnie i stawy, a także w gojeniu się ran. W Indiach z kolei stosowano ją jako zioło dla przedłużenia życia. Obecnie badania medyczne potwierdziły właściwości kurkumy.

Przede wszystkim kurkuma wpływa na poziom cukru we krwi i znacznie go zmniejsza, a także obniża wszelkiego typu stany zapalne. Jeżeli więc masz problemy z stanem zapalnym z całą pewnością warto wypróbować złote mleko.

Korzyści złotego mleka dla naszego organizmu

Kurkumina, która zawarta jest w kurkumie ma zdolność regulowania genów, a także zapobiega starzeniu się komórek. Sprawia, że wzmacniają się procesy krwiotwórcze, tym samym zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Warto wspomnieć, że kurkumina może być używana do leczenia każdego typu nowotworu. Dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran, a także chroni wątrobę przed uszkodzeniami, albowiem zwiększa wydzielanie żółci.

W jaki sposób zrobić pastę złotą

Złota pasta to rodzaj startera, który niezbędny będzie nam do przygotowania złotego mleka.  W jej skład wchodzą: pół szklanki kurkumy w proszku, szklanka wody, półtora łyżeczki pieprzu czarnego, pięć łyżek oleju kokosowego.

Aby sporządzić pastę gotujemy wodę, czarny pieprz i kurkumę, tak długo aż utworzy się gęsta pasta. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Złotą pastę można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Jak wykonać złote mleko?

Aby wykonać złote mleko niezbędna jest wcześniej zrobiona pasta, dwie szklanki mleka kokosowego, łyżeczka wanilii, oraz szczypta cynamonu.

Podgrzewamy mleko z jedną łyżką złotej pasty, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Jeżeli chcemy osiągnąć lepszy smak warto także dodać proszkowany imbir.

Taki napój pozytywnie wpłynie na nasz organizm, rozgrzeje w zimowe dni, ale także poprawi odporność całego ciała.

Źródło:do-przedruku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *