Brownie – historia mocno czekoladowego wypieku

Nie wszystkie kulinarne eksperymenty muszą być udane. Doskonale przekonała się o tym pewna amerykańska kucharka, której przypisuje się stworzenie brownie – intensywnie czekoladowego, niepozornie tylko nieudanego, ciasta. 

Jego smak podbił serca łasuchów na całym świecie, stając się jednym z najbardziej kultowych wypieków. Poznaj historię brownie i odkryj sekret jego ogromnej popularności!

Brownie, czyli słodka pomyłka kucharki

Ciasto, którego nie da się zepsuć, bo z założenia jest nieudane? To właśnie brownie! Historia jego powstania, podobnie jak w przypadku wielu innych słynnych dań, związana jest z wypadkiem przy pracy. Odpowiada za niego amerykańska bibliotekarka – Mildred Schrumpf, która pewnego dnia, przygotowując słodki poczęstunek dla swoich gości, zapomniała o dodaniu do niego proszku do pieczenia. Brak kluczowego składnika nie zniechęcił jej jednak przed podaniem wypieku przyjaciołom. Jakież było jej zdziwienie, gdy kolejne kawałki mocno czekoladowego, choć zupełnie niewyrośniętego ciasta znikały ze stołu jeden po drugim. Nieudany eksperyment przyniósł jej nie tylko uznanie w oczach gości, ale i uwielbienie miłośników łakoci, dla których idealnie brązowe brownie stało się spełnieniem najsłodszych marzeń!

Popularność brownie na świecie

Brownie to jeden z kultowych amerykańskich wypieków. Jego sława sięga jednak o wiele dalej, bo intensywne w smaku, płaskie ciasto pokochali czekoladoholicy na całym świecie. Do tego stopnia, że organizowane są nawet konkursy z nim związane. Czy wiesz, że rekordowe brownie ważyło ponad 100 kilogramów! Na popularność brownie wpływa jednak nie tylko jego wyjątkowych, rozpływający się w ustach smak, chrupiący wierzch i lekko płynny środek, ale i prostota przygotowania. Zgodnie z przepisem, brownie powstaje w zaledwie pół godziny, dzięki czemu idealnie sprawdza się na wizytę niezapowiedzianych gości czy nagłą chęć na coś słodkiego. Dodatkowo, nigdy nie musimy się martwić, że zamiast pysznego ciasta otrzymamy zakalec – w końcu brownie samo w sobie już nim właśnie jest. Kompletnie niewyrośnięte, wyjątkowo wilgotne ciasto jest jednak gwarancją prawdziwej rozkoszy dla podniebienia, z której przygotowaniem poradzą sobie również mniej wprawieni kucharze.

Klasyczne brownie w kilku odsłonach

Brownie swoją sławę zawdzięcza również ogromnej uniwersalności. Wypiek świetnie sprawdza się podczas wielu okazji, jak również i bez nich, a co najważniejsze – może być przygotowywany wedle naszych indywidualnych preferencji. Bo choć głównymi składnikami ciasta jest oczywiście czekolada, z powodzeniem możemy eksperymentować z dodatkami do niego. Doskonale nadadzą się do tego zarówno bakalie, jak i świeże lub suszone owoce. Ciekawie wypadnie też brownie z masą serową, masą karmelową bądź masłem orzechowym. Wierzch brownie uświetni z kolei gładka polewa z gorzkiej czekolady.

Cukiernia Wiechoczek
Mikołów ul. Krakowska 10
Tel. 32 226 25 74
Tel. 881 551 855
fb/AnitaWiechoczek

Źródło:artelis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *