Prosto w serce -przepiśnik kulinarny

Uczucie można wyrazić w różny sposób – jeden z nich zawiera się w popularnym powiedzeniu „przez żołądek do serca”.Jeśli nie wiesz jaki potrawy zaserwować ukochanej osobie zapoznaj się z naszymi propozycjami.

Naleśniki z kremem mascarpone
Do przygotowania naleśników potrzebne Ci będą:

2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 i pół szklanki mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1 torebka cukru waniliowego, szczypta soli (ciasto), 180 g serka mascarpone, 120 g miałkiego cukru lub cukru pudru, 3 żółtka, 250 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżka soku z cytryny (krem) oraz żurawinowa konfitura (lub sos truskawkowy) i odrobina oleju do smażenia

Jajka zmiksuj z mlekiem, dodając stopniowo przesianą mąkę i pozostałe składniki (gotowe ciasto powinno „odstać” przynajmniej pół godziny). Naleśniki smażyć na lekko zwilżonej olejem patelni. W przypadku kremu utrzyj żółtka z cukrem (aż staną się białe), dodaj serek (wcześniej rozmieszany ze śmietaną i cytrynowym sokiem) i całość powoli wymieszaj łyżką. Naleśnik posmarować 2 łyżkami kremu, złożyć w trójkąty i udekorować żurawiną albo truskawkowym syropem.

Małże z chili

Danie główne – nasza propozycja to potrawa, której podstawą są znane od dawna afrodyzjaki: małże oraz ostre chili. Przygotuj:

50 dag owoców morza (małże, ale też krewetki czy kalmary), 1 szklankę mąki, niepełną szklankę wody, 1 jajko, odrobinę soku z cytryny, pieprz, sól, olej

Sos: kieliszek białego wytrawnego wina, pół łyżeczki zawierającej chili pasty samba oelek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 ząbki czosnku, odrobina brązowego cukru

Owoce morza należy opłukać, odsączyć i skropić cytrynowym sokiem. Mąkę zmiksuj z wodą, jajkiem, łyżką oleju oraz przyprawami. Ciasto, które powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki odstaw na 30 minut. Owoce morza obtocz w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż się przyrumienią (ok. 2–3 minuty) i wyłóż na papierowy ręcznik. Pastę przełóż na miseczkę i rozcieńcz sosem sojowym oraz winem. Dodaj szczyptę brązowego cukru, rozgnieciony czosnek i kolendrę. Owoce morza podawaj z przygotowanym sosem.

Gorąca czekolada

1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 tabliczka czekolady mlecznej, 1/4 szklanki wody, 100 ml śmietanki 30%, krople miętowe (można je nabyć w każdej aptece) oraz ubita śmietana kremówka, wiórki czekoladowe oraz kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Do rondla o grubym dnie wlej wodę (do połowy jego wysokości) i ustaw na nim metalową miskę z rozkruszoną czekoladą, wodą i śmietanką. Całość podgrzewaj na małym ogniu i mieszając czekaj, aż czekolada się rozpuści. Do masy dodaj krople miętowe (wedle uznania) i dokładnie wymieszaj. Wszystko przelej do ozdobnych szklanek i udekoruj.

Smacznego!

Źródło:pioropolis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *