Przepisy z zastosowaniem marchwi

Marchew to jedno z najzdrowszym i najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Można dzięki niej wyczarować wiele pysznych dodatków, sałatek i potraw, które nadają się na wiele okazji. 

Marchew to świetny produkt pod wieloma względami. Jej pro zdrowotność oraz walory smakowe jakie uzyskuje po obróbce termicznej czyni ją jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych używanych do dziś  kuchni. Nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia gotowania, przecierania oraz tarcia. A w sokowirówce wyciśniecie z niej pyszne soki. 

Oto zestawienie kilka prostych przepisów, które pozwolą Ci w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości marchwi. 

Marchewka miodowa 

Składniki: 

½ kilograma marchwi, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki miodu, sól do smaku.

Przygotowanie:

Marchew myjemy i obieramy. Prozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Mieszamy oliwę z miodem i smarujemy marchew za pomocą pędzla. Przekładamy ją na blachę i pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy, czy jest miękka – jeśli jest wyciągamy ją, jeśli nie pieczemy jeszcze około 5-10 minut. 

Surówka z marchwi z pomarańczą 

Składniki: 

3 duże marchewki, 2 pomarańcze, 1 łyżeczka cukru, natka pietruszki 

Przygotowanie:

Standardowo obieramy i kroimy marchew na kawałeczki lub ścieramy na tarce. Pierwsza pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Drugą wyciskamy, a sokiem polewamy surówkę. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. 

Marchewka duszona 

Składniki 

2 pęczki młodej marchwi, 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, sól i cukier do smaku 

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę lub dokładnie czyścimy, jeśli jest młoda. Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy marchewki i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, aż zrobią się miękkie – wówczas dodajemy sól i cukier. Na końcu oprószamy marchew przez sitko mąką, zakładamy pokrywkę i trzęsiemy przez chwile rondelkiem, żeby wymieszać marchew z mąką. Gotowe! 

Puree z marchwi

Składniki: 

4 duże marchewki, 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego, 3 ząbki czosnku, łyżki masła, sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Ugotuj marchew i zmiksuj za pomocą blendera – ewentualnie rozgnieć tłuczkiem lub praską do ziemniaków. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj marchew, śmietanę bądź jogurt oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj i duś przez parę minut. Dopraw, a na końcu dodaj pietruszkę. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *