Zimowe dodatki do napojów

W czasie zimy mamy wiele okazji do picia pysznych rozgrzewających napojów. Warto wykorzystać dobrodziejstwo matki natury i podkreślić smak domowej kawy i herbaty dodatkami. Jakie będą najlepsze w tym sezonie? Oto kilka propozycji

Miód

Nikogo pewnie nie zdziwi, że pojawił się w tym zestawieniu na początku. Miód posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, i oczyszcza organizm. Spożywanie miodu poprawia odporność zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dobrze pasuje zarówno do herbaty, jak i kawy lub mleka. Można nim także posłodzić gorącą czekoladę.

Kardamon

Ta przyprawa świetnie sprawdzi, jako dodatek do kawy, mleka, czarnej herbaty. Przygotowując przepis na rozgrzewającą zupę nie możemy kardamonu ominąć. Jego wykorzystanie umożliwi uśmierzenie bólu gardła. Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, niestrawność, a także hamuje mnożenie się bakterii.

Wanilia

Laska wanilii włożona do kawy, mleka lub gorącego kakao sprawi, że napój będzie aromatyczny i wyrazisty. Wanilia działa niczym najlepszy lek przeciwgorączkowy. Może też pomóc w profilaktyce zaburzeń trawienia.

Syrop z malin

To świetny dodatek do herbaty i naparów. Naturalny syrop malinowy doskonale sprawdzi się w walce z przeziębieniem i grypą. Malinowy olejek działa rozgrzewająco, natomiast kwas salicylowy ma napotne właściwości. Dzięki temu wspomaga leczenie. Można go stosować także, jako dodatek do sosów lub zup. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie herbaty z syropem malinowym w krojoną pomarańczą albo grzaniec.

Goździki

Fantastycznie smakują w zestawieniu z herbatą z imbirem i pomarańczą. Mogą też być dodawane do grzańca z wina lub piwa oraz wszelakich zup. Dzięki goździkom dania zyskują na wyrazistości. One również posiadają właściwości prozdrowotne. Pomagają w regulacji pracy układu pokarmowego.

źródło:dobre-artykuły.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *