Włoskie wina poza szlakiem

Włoskie wino, czy można je w sposób ogólny scharakteryzować czy zaszufladkować? Obawiam się, że nie ma takiej możliwości. Włochy dysponują ogromnym bogactwem naturalnym, a zmienność klimatu (od alpejskiego na Północy po gorący, śródziemnomorski w południowych regionach) wpływa na dużą różnorodność siedlisk. Co za tym idzie również dużą gamę lokalnych szczepów i stylistyk produkowanych win, także ze światowych odmian.

Hektolitry wina

Każdego roku we Włoszech produkuje się około 47 milionów hektolitrów wina powstałego z około 650.000 hektarów winnic. Dla porównania w Polsce uprawiamy ok. 600 hektarów winnic z czego rocznie powstaje jakieś 18 tys. hl. Włoskie wina.

Włosi posiadają ponad dwa tysiące odmian winorośli, z których produkowane są włoskie wina. Nawet popularne międzynarodowe szczepy potrafią prowadzić w bardzo różny sposób, poza przyjętymi schematami. Dzięki temu tworzą zupełnie nieoczekiwane interpretacje, wystarczy chociażby przywołać słynne odsłony Pinot Nero od Bressana.

Światowe produkcje

O tych światowych produkcjach pewnie mieliście okazję już wiele razy słuchać. Być może nawet próbować niektórych odsłon, gdyż dostęp do tych win jest właściwie nieograniczony. Tym razem chciałabym zaprezentować te zupełnie nieznane i mniej uczęszczane szlaki winne.
Podstawową jednostką podziału terytorialnego we Włoszech są regiony. Na terenie Włoch mamy 20 regionów geograficzno-administracyjnych, które pokrywają się z regionami winiarskimi. Tzn. że nawet najmniejszy region jakim jest Dolina Aosty. Uznawany jest on za oddzielny obszar winiarski dysponujący unikatowymi lokalnymi szczepami, zupełnie wyjątkowym terroir i własną tradycją produkcji wina.
Szczepy lokalne/rdzenne często są utożsamiane z tzw. odmianami endemicznymi/autochtonicznymi czyli takimi, które w sposób naturalny występują na niewielkim obszarze.

Dolina Aosty

Skupmy się na wspomnianej już Dolinie Aosty. Obszar uprawy winorośli rozciąga się tam na 80 km wzdłuż doliny Dora Baltea i osiąga nieco ponad 500 hektarów winnic. Większość znajduje się na obszarach górskich, i tylko około 30% to tereny pagórkowate. Górska uprawa winorośli poprzez stromo nachylony i niedostępny teren staje się ogromnie trudna. Zaliczana jest do nurtu tzw. heroicznej uprawy winorośli. Wszelkie procesy wykonywane muszą być ręcznie i są trudne do zmechanizowania.
Obszary, na których może rosnąć winorośl są mocno ograniczone. Ze względu na wymagające warunki są w stanie tu przetrwać tylko nieliczne odmiany winogron. Czynniki te mają znaczący wpływ na zupełną wyjątkowość powstających win.

Dobrze sprawdzają się uprawy rodzimych winorośli, z których niektóre nadal czekają na ponowne odkrycie. Wśród szczepów endemicznych znajdziemy: fumin, prié rouge lub prëmetta oraz prié blanc (ex blanc de Morgex). Do najbardziej znanych winorośli uprawianych w regionie należą petit rouge, nebbiolo, manzoni bianco, barbera, gamay, dolcetto, müller thurgau i chardonnay. Uprawa winorośli najbardziej rozpowszechniona jest w pprowincji Pont-Saint-Martin na trzech częściach doliny: Valdigne (Alta Valle), gdzie winorośl, a zwłaszcza prié blanc, która przetrwała filokserę, jest uprawiana nawet na wysokości 1200 m n. p.m. u podnóży Mt Blanc (Monte Bianco). Dolina Centralna (Media Valle) znana jest z rodzimych odmian winorośli. Winiarze, którzy decydują się na uprawę winorośli muszą wykazać się niezwykłą cierpliwością, determinacją i tytaniczną pracą.

Winnica Ottin

Poznajcie historię winnicy Ottin, która niewątpliwie narodziła się z pasji młodego rolnika do wina. Doświadczenie, wiedza, savoir faire i pokora wobec natury to wartości, które zostały przekazane Elio Ottinowi. Dziś jego włoskie wina opowiadają historię rodziny oraz ziemi, którą od pokoleń uprawiają. Winnica Ottin jest mocno związana z lokalną tradycją. Szczepy endemiczne są dla nich, tymi które w najpełniejszy sposób prezentują możliwości tutejszego winiarstwa. Jedną z odmian, którą Ottinowie chcieli zaprezentować jest Fumin.

Pierwsze wzmianki o tej winorośli pochodzą z 1711 r. oraz z pism ampelografa Lorenza Gatty (początki XIX wieku), gdzie Fumin opisany jest jako winogrono odporne na zimno, o doskonałym potencjale enologicznym: kwaśne, surowe, pełne koloru, niezbyt przyjemne za młodu i nadające się do długiego leżakowania. Pomimo trudnej obróbki w winnicy, ze względu na delikatność gałęzi i kwiatów oraz szczególną wrażliwość na niektóre choroby winorośli, dziś Fumin został uznany za jedną z najważniejszych rodzimych odmian regionu.

W przypadku Fumin 2020 VALLE D’AOSTA DOC mamy do czynienia z winem o intensywnej i głębokiej fioletowej barwie. W zapachu przywołuje ciemne aromaty wiśni w spirytusie i suszonej śliwki z pikantnymi nutami. Jak podkreślają sami producenci rocznik 2020 charakteryzował się wcześniejszymi zbiorami, z bardzo dojrzałymi owocami. Wino, które było bardzo zamknięte podczas leżakowania w beczce, ku zaskoczeniu samych winiarzy, okazało się obfite i złożone na poziomie aromatycznym po wlaniu do butelki.
Aby wybrać się w tę niezwykłą podróż smakowo – zapachową po „vicoli italiani” zapraszamy Was do naszego sklepu Wino włoskie zaułki na ul. Krakowskiej 21 w Mikołowie.
Artykuł promocyjny


Mikołów , ul. Krakowska 21
733 01 80 90
info@wloskiezaulki.pl
www.wloskiezaulki.pl
FB/wloskie.zaulki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *