Winne propozycje na wigilijny stół

Niezwykle trafnym odzwierciedleniem naszych tradycji może stać się włoskie powiedzenie: „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” oznaczające w dosłownym tłumaczeniu: Boże Narodzenie spędzaj z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz.

Nie jest tajemnicą, że Polacy przykładają szczególną wagę do rodzinnego wymiaru tych świąt, a zwłaszcza kolacji wigilijnej. Jest to z pewnością aspekt, który łączy oba narody. O prospołecznym charakterze wina już wieki temu przekonali się Włosi, a napój ten na stałe zagościł na ich stołach i stał się towarzyszem podczas świątecznych spotkań, gdyż sprzyja budowaniu relacji i jest synonimem miłego spędzania czasu. Jak więc znaleźć na polskim stole pełnym obfitych i różnorodnych dań miejsce dla włoskiego wina?

Winne połączenia – kilka wskazówek
Food and Wine pairing tj. łączenie potraw z winem jest nie lada wyzwaniem i wymaga sporej wiedzy, jak również doświadczenia, a ilość dań serwowanych na wigilijnym stole dodatkowo utrudnia tę sztukę. Bogactwo smaków i wyrazistość składników dla wszystkich 12 potraw jest tak ogromna, że w skrajnym przypadku każde danie wymagałoby odrębnej propozycji winnej. Warto zatem podejść do tematu selektywnie, dobierając 2-3 różne wina, które nie zaburzą ogólnej stylistyki i będą współtworzyć wyjątkową atmosferę tego wieczoru. Poniżej podajemy kilka wskazówek, które pozwolą na trafny dobór winnych smaków i aromatów współgrających ze świątecznymi posiłkami.
Nadrzędną zasadą, którą powinniśmy się kierować jest unikanie połączeń, w których jeden z elementów zdominuje swym smakiem lub aromatem drugi.

Które białe do karpia?
Biorąc pod uwagę postny charakter wieczerzy wigilijnej i zdecydowaną przewagę dań rybnych warto postawić na wina białe, które dają szerokie spektrum połączeń. Nie oznacza to jednak, że szczepy czerwone (tj. pinot nero lub frappato) należy wykluczyć ze świątecznego menu. Niemniej jednak złożoność tematu sprawia, iż mógłby się on stać przedmiotem osobnego artykułu. Tym razem swoją uwagę skupimy na białych szczepach, a kluczem w doborze będą dominujące składniki stanowiące podstawę dla wielu dań.

Na wigilijnym stole prym wiodą ryby, głównie tłuste odmiany z karpiem na czele, zwyczaj przyrządzane w bogatej stylistyce z dodatkiem masła czy oliwy. Naturalnym wyborem będą wina o bardziej wyrazistej i o pełniejszej budowie, zachowujące przy tym odpowiedni poziom kwasowości. Świetnym typem będą białe wina na bazie chardonnay starzone w beczkach, które nabywają nieco śmietanowych i maślanych aromatów. Nieoczywistymi alternatywami mogą być friulijskie pinot grigio ramato stworzone w stylistyce ‘Orange Wines’, które ma zdecydowanie pełniejszą budowę od klasycznego i mocno cytrusowego pinot grigio czy pomarańczowa interpretacja szczepu ribolla gialla. W przypadku używania intensywnych i aromatycznych przypraw do przyrządzania ryb, możemy sięgnąć po aromatyczne szczepy, takie jak wytrawne zibibbo lub pozostałe wina tworzone z muszkatów, traminer aromatico, apulijskie wina na bazie szczepu minutolo, czy kwiatowe odsłony lucido.

Kolejnym nieodzownym składnikiem wielu dań jest kapusta kiszona, podawana z różnymi dodatkami. Jednak sama w sobie jest na tyle charakterystyczna, że to w oparciu o nią będziemy dobierać odpowiednie wino. Wyznacznikiem będzie tu kwasowość, która musi się pojawić na optymalnym poziomie również w winie. Poprawnym połączeniem może okazać się riesling z północy Włoch. Jego owocowa głębia i niebanalne ciało będą równoważyć bogate aromaty użytych dodatków tj. grzyby czy groch. Pochylając się nad tym tematem możemy pokusić się również o zaproponowanie tyrolskich interpretacji pinot bianco lub friulijskich wariacji na temat szczepu traminer aromatico z pieprznymi akcentami.

Śledź w towarzystwie bąbelków?
Bardzo wymagającym kompanem jest śledź, któremu bardzo trudno znaleźć godnego towarzysza. Bezpieczną propozycją będzie z pewnością wino musujące tworzone metodą tradycyjną jak wina z apelacji Trento DOC lub prosecco z Valdobbiadene. Jeżeli motyw bąbelków chcemy pozostawić na inną okazję, możemy śmiało sięgnąć po grüner veltlinera z Alto Adige, którego naturalna mineralność będzie doskonałym łącznikiem z wyczuwalnymi akcentami jodu obecnymi w potrawach.
winne słodkości

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkiej przekąski, która to zgodnie z tradycją, oparta jest o składniki tj. mak, bakalie, orzechy, miód czy przyprawy korzenne. Przy doborze wina warto kierować się zasadą, aby poziom słodkości deseru z dobranym do niego trunkiem był podobny. Świetnie w takim towarzystwie odnajdą się słodkie odsłony szczepu verduzzo, moscato di Pantelleria czy toskańskie vin santo.

Mamy nadzieje, że nasze wskazówki staną się inspiracją do ciekawych połączeń smaków i zapachów, a wigilijne potrawy zyskają nowy wymiar, który pozytywnie Was zaskoczy.

Mikołów , ul. Krakowska 21
Tel. 733 01 80 90
info@wloskiezaulki.pl
www.wloskiezaulki.pl
fb/wloskie.zaulki