Mięso wołowe i wieprzowe zakwasza organizm, jest ciężej strawne niż mięso ryb, dłużej zalega w przewodzie pokarmowym, a spożywane w nadmiarze jest przyczyną ogromnej liczby dolegliwości zdrowotnych. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka, jest też źródłem wielu innych substancji odżywczych.
Z czego dokładnie wynika przewaga ryb?
Mięso ryby nie zawiera tyle cholesterolu i tłuszczu co mięso zwierząt rzeźnych. Jest więc po pierwsze niskokaloryczne, a więc dietetyczne, a poza tym nie zagraża naszemu układowi krwionośnemu. Osoby z zaburzeniami naczyniowo -sercowymi powinny więc jeść dużo ryb.
Powiecie, że niektóre ryby są znacznie tłustsze niż wołowina czy chudy schab?
Owszem:
makrele, węgorze i łososie zawierają sporo tłuszczu, ale tłuszcz ryby
jest znacznie zdrowszy. W jego skład wchodzą przede wszystkim kwasy
tłuszczowe (popularne ostatnio omega 3), które nie tylko nie powodują
chorób, ale mają ogromną wartość profilaktyczno – zdrowotną. Kwasy te
chronią nas przed zakrzepami, stanami zapalnymi i nowotworami.
Usprawniają przemianę materii i większość funkcji życiowych, likwidują
szkodliwy cholesterol i zmniejszają ryzyko zawału. Z ostatnich badań
wynika też, że ryby jako źródło tych kwasów powinny być podstawą w
diecie osób chorych na zapalenia stawów, łuszczycę czy astmę! Mało?
Wyobraźcie sobie, że mięso ryby najprawdopodobniej przeciwdziała też
depresji i poprawia nastrój – to również zaleta zgromadzonych w nim
tłuszczy i wspomnianych wyżej kwasów.
Mięso ryby to zastrzyk mineralno – witaminowy zawarty w pełnowartościowym pożywieniu.
Ryby morskie zawierają dużo jodu, który jak wiadomo sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy, a przez to zbawiennie wpływa na przemianę materii. W rybach znajdziemy fosfor, potas i magnez, jeśli zaś chodzi o witaminy to wszystkie ryby bez wyjątku są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a niektóre gatunki dostarczą nam również witamin A i D.
Mała Rybka
Mikołów ul. Rynek 8
Tel. 577 535 321
Fb/Mała-Rybka
artelis.pl